27.06.2011

Når en smule er for mye

nnen min skal begynne på skole til høsten, og da har vi en ny utfordring foran oss: Skolemat og SFO-mat. Matpakken lager vi jo selv, så den er så vidt greit. Men skolen har ikke hatt noen SFO unger med cøliaki før og da er det viktig med å gi dem nok informasjon. En ting som jeg har funnet ut nå de siste månedene er at mange folk vet litt om cøliaki men de fleste vet ikke det hvor viktig det er at cøliakere ikke får en eneste smule gluten i seg. Dette er jo fordi til og med veldig små mengder gluten skader tarmen og antistoffene som produseres kan bli i kroppen flere måneder.

Før vi dro på sommerferie, var jeg innom skolen og snakket med dem om cøliaki. Jeg laget også en liten infolapp om de viktigste tingene de må huske. Teksten var stort sett klipt og limt fra infobrosjyren fra Cøliakiforeningen, men jeg tenkte at det var best å starte med den viktigste informasjone først og komme med mer til høsten (hele brosjyren), slik at det ikke bli for mye å huske med engang.

Siden dette er nyttig informasjon for alle som har noe med cøliaki å gjøre (venner, slektninger, naboer, osv.) så tenkte jeg å lime inn her informasjon jeg laget for SFO.

CØLIAKI


Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Tilstanden er livslang, men ved glutenfritt kosthold vil de fleste ikke merke mye til sykdommen. Personer med ubehandlet cøliaki har skadede tarmtotter i tarmslimhinnen. Skaden oppstår ved inntak av gluten. Dette medfører at evnen til å suge opp næringsstoffer reduseres. Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg, rug og vanlig havre.


Selv svært små mengder (smuler) kan forårsake problemer for den som trenger glutenfri kost. Personen selv trenger ikke å kjenne noe, men tarmen kjenner glutenprovaksjonen.


Hva må man passe på ved tilberedning og ved fellesmåltider

· Rent utstyr og arbeidsplass er det første en må sørge for.

· Den som trenger glutenfri mat, må alltid ha sin mat atskilt, og tørrmat bør være dekket med plast. Dette for å unngå utilsiktet forurensning.

· Cøliakeren må ha eget smørfat fordi smøret lett blir tilsølt av smuler.

· Egen skjærefjel for glutenfri mat bør brukes (eller vaskes godt før bruk).

· Melstøv flyr lett – bruk ikke hvete, bygg, rug eller havre i nærheten av glutenfri mat.

FØLGENDE INGREDIENSER INNEHOLDER GLUTEN

Bygg, cous-cous, cornflakes, dinkelhvete, durumhvete, fullkornsmel, grynmel,

grahamsmel, havre, havrekli, havrekorn, havremel, hvete, hveteprotein,

hvetesirup, hvetestivelse, hydroliserte vegetabilske proteiner, kavring, kim, kli, korn, kostfiber, kruskablanding, krydder, lakris, malt, maltekstrakt, maltsirup, nudler, puffet havre, puffet hvete, rug, rugmel, rugmalt, semulegryn, soyasaus, spelthvete, strøkavring, strømel, tritikale og ølgjær.


Mer infromasjon finner man på blant annet på Norsk Cøliakiforenings hjemmeside:

http://www.ncf.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar