14.01.2012

Glutenfritt brød - en utfordring

Det vanskeligste med glutenfri diett syns jeg er å få til å lage god brød. De første gangene jeg prøvde var jeg optimistisk og ivrig. Det var nå bare å hive seg på baking! Men etter utallige forsøk med flate brød, steintunge brød, knallharde brød, tørre brød, osv. så holdte jeg på å gi opp. Og jeg gjorde også det for en stund. Som en unnskyldning for å ikke prøve mer, brukte jeg sommerferien, fordi på sommerferien skal man jo slappe av og ha det gøy og ikke slite med mislykkede brød.


Men en liten pause gjorde bra og på høsten bestemte jeg meg å prøve litt til. Da samlet jeg opp alt info og tips jeg hadde fått fra forbundet, fra bakekurs og fra nettet, og satt kjøkkenmaskinen på gang igjen. Og endelig begynte brødene heve seg, smake bedre og se ut som vanlig brød. Det er ikke lett å si nøyaktig hva som var annerledes nå enn før sommeren, men det er kanskje bare at med nok prøving og feiling, så er man nødt til å lykkes til slutt!

Mine slagord for glutenfribrødbaking er: Fiberhusk, kjøkkenmaskin, løs deig og lang steketid!


Og min oppskrift er følgende:


5 dl lunket vann

1 ss psyllium/fiberhusk

½ dl matolje

1 ts salt

½ dl frø (sesam, solsikker, lin, osv.)

1 pose tørr gjær/ 50 g fersk gjær

1pk (500g) Semper Grov Mix glutenfri melblanding (andre mel passer også, bare man justerer med mengden, deigen skal være så løs at den stikker i hendene)


200 grader / ca. 1 time


1. Lag deigen i kjøkkenmaskin og legg inn ingrediensene i gitt rekkefølge med maskinen på hele tiden (først i lavest styrke)

2. La maskinen røre den ferdige deigen ('elte') på ca. halv hastighet for 5-10 min

3. Flytt den løse deigen i en smurt brødform og la heve 30 min (til den når kanten av formen)

4. Steik brødet minst 1 time (hvis jeg husker så tar jeg den ut av formen ca. etter 45 min og lar den steike uten form det siste kvarter)

5. Det viktig å la brødet kjøle seg ned helt, før man skjærer den, siden den er fortsatt litt 'myk/løys' inne


Jeg pleier å skjære halve brødet i skiver og fryse ned, og sette den andre halvdelen i brødposen med engang, siden glutenfritt brød blir tørr så fort. Nybakt er brødet veldig godt og familien gomler det inn, men etter to dager er det allerede tørt og passer best til varme ostesmørbrød.


Hei, dette ser jo nesten ut som vanlig brød!


P.S. Endelig var jeg selv fornøyd med brødet og fikk det fint til hver gang. Så kommer førsteklassingen min hjem fra skolen med uspist matpakke. Når jeg spør ham hvorfor han ikke har spist, så sier han at han er lei av brød. Lei av brød? Etter bare et halvt år i skolen (i barnehagen hadde de ofte varm mat til lunsj). Hva skal jeg pakke med ham for de neste ni og halv år? En ny utfordring til mamma: Lære å lage glutenfritt matpakke som ikke er brød!

1 kommentar:

  1. Hei. Har akkurat de samme opplevelsene som deg. Noe drit! Driver å baker glutenfrie surdeigsbrød uten melblanding og alt blir klissette... rått inni :( Skikkelig demotiverende. Har fatt til en type melmiks jeg kjøpte på iHerb men da ble brødene tørre ganske raskt... Har du noen tips?

    SvarSlett